Dormir les hores recomanades és més important del que creem, perquè serveix per a no estar cansats, per a evitar malalties cardiovasculars i per a impedir que el nostre cervell es mengi a si mateix.
El cervell canvia d’estat i s’allibera dels subproductes tòxics d’activitat neuronal al llarg de la jornada
Si li privem de temps de somni, ho farà mentre estem desperts, però aquesta vegada ho farà amb un excés de neteja. Aquesta recerca ha estat descoberta per un grup de neurocientífics de la Universitat Politècnica de Marxi, a Itàlia. Els investigadors van provar amb grups de ratolins que descansaven, i uns altres que no ho feien.
Les neurones del cervell estan en un constant procés de canvi gràcies a 2 tipus de cèl·lules glials, també dites neuroglías, complementàries a les neurones, i que actuen de forma auxiliar com a cola. D’una banda tenim la microglías, les quals són responsables d’eliminar aquelles neurones desgastades a través d’un procés anomenat «fagocitosi» que ve a significar que «les devoren».
Els astròcits, tallen les diferents sinapsis innecessàries del cervell per a refrescar i remodelar el cablejat del cervell. Sempre es creia que això succeïa només durant el somni, però ara també ho fa quan se’ns priva de somni.
El sistema de neteja es sobrecarrega quan no s’ha dormit prou i elimina més connexions del compte
Això explica per què existeix una relació estreta entre la falta de somni i la probabilitat de patir alzheimer o una malaltia neurodegenerativa.