Al voltant del 92% de les morts per càncer no detectat es deu a la metàstasi, a la disseminació des de la zona on es va originar fins a una altra part del cos. Les cèl·lules canceroses se separen del tumor original i viatgen a través del sistema sanguini o limfàtic per a formar un tumor nou en altres òrgans i teixits.
Un dels majors desafiaments en la lluita contra el càncer és detenir la metàstasi
Un equip d’investigadors suïssos, de l’Institut Federal Suís de Tecnologia Lausana (EPFL), ha identificat una nova forma de bloquejar aquest creixement i, almenys en ratolins, els resultats són prometedors. La barrera que han trobat està formada per una proteïna, cridada ActivinaB, i un receptor, anomenat ALK7. Junts podrien jugar un paper crucial en la detenció de les cèl·lules canceroses en el seu camí.
Els resultats de la seva recerca mostren que la Activina B i l’ALK7 creen una via de senyalització que fa que les cèl·lules canceroses es matin naturalment, evitant que es propaguin i formin tumors. La major part de les proves fins ara només s’han realitzat en ratolins, però els científics creuen que compartim suficients similituds biològiques i químiques amb els rosegadors, especialment en desenvolupament del càncer.
Aquesta barrera podria ser un objectiu prometedor per als medicaments que combaten el càncer
Els complexos d’aquestes proteïnes conegudes com activinas, a les quals pertany la Activina B, exerceixen un paper crucial en nombroses parts del cos. Estan involucrats en el maneig del creixement i la propagació de les cèl·lules, en el metabolisme, en la resposta immune del cos i també en la regulació del cicle menstrual.