Dénia
»
»
»
»
»
El Club d’Escacs Marina Alta Dénia referent de l’esport a la comarca

Resultados

Resultados

Información ofrecida por Golsmedia BeSoccer

Te puede interesar

Castellón 2-1 Tenerife
Actuales alumnos del Club Ajedrez Marina Alta Dénia durante una clase.

El Club d’Escacs Marina Alta Dénia referent de l’esport a la comarca

Actuales alumnos del Club Ajedrez Marina Alta Dénia durante una clase.

El Club d’Escacs Marina Alta Dénia va sorgir durant els anys 1987 i 1988. En els seus inicis ho van impulsar un grup d’amics del Verger que formaven part de la Penya Roja, encara que aquest nom es va canviar pel de Marina Alta Dénia passats un parell d’anys des de la seua creació. A partir d’ací es van anar unint al grup més persones de tota la comarca (Dénia, Xàbia, Pedreguer, el Verger, Gata de Gorgos, Parcent, Xaló…) amb un mateix interés que era jugar als escacs.

El Club ha tingut diferents etapes. En els seus començaments, l’objectiu era ajuntar-se a gaudir jugant unes partides o competir però a nivell comarcal. Més tard, el seu objectiu va canviar i es va tornar més competitiu. Des de principis dels anys noranta el club va jugar diversos anys en competicions autonòmiques i provincials formant un grup de gran força i nivell competitiu. Això vol dir que el nivell d’exigència va ser molt forta en aqueixa època ja que mesurar-se a equips tant d’Alacant, València i Castelló suposa molt temps i dedicació.

DES DE PRINCIPIS DELS ANYS NORANTA EL CLUB VA JUGAR DIVERSOS ANYS EN COMPETICIONS AUTONÒMIQUES I PROVINCIALS

En canvi, aquest equip competitiu va anar desapareixent. Alguns jugadors van canviar les seues prioritats i van anar perdent interés a competir, també va haver-hi un clar desgast dels jugadors que sempre tiraven del carro i, finalment, un altre dels motius és que no es treballava la base, l’escola no tenia pedrera i va ser un problema ja que no hi havia relleu generacional de garanties.

Antiguos componentes del club de izquierda a derecha: Antonio Terrades Dalmau, Manuel González Rodríguez y Luis Vallalta Martínez.

Des de 2015, amb Francisco Morató com a president, el club va tornar a aparéixer amb un objectiu ximplement diferent. Segons hem pogut parlar amb ell, ara estan centrats en «fomentar l’esport entre els joves de Dénia, organitzant tornejos a nivell local i comarcal des de *sub8 fins a *sub16». La seu de l’escola es troba en el poliesportiu de Dénia, en l’edifici *Trinquet i donen les classes allí els dilluns de 17:*30h a 19:*30h per a tots els interessats a aprendre les estratègies d’aquest bonic joc.

En l’actualitat, hi ha entorn de 8-10 alumnes que acudeixen a les classes presencials encara que, com ens indica Francisco, «desafortunadament l’actual situació amb el Covid-19 ha afectat la quantitat de participants a l’escola». En aquests moments, els alumnes estan competint a nivell local i comarcal en tornejos tant de manera individual com per equips i també de manera en línia a nivell nacional després de l’experiència del confinament.

«SI SORGIRA LA POSSIBILITAT QUE ALGUNS ADULTS S’INTERESSAREN A FORMAR UN GRUP DE TREBALL ES PODRIA PLANTEJAR EL CREAR DE NOU UN EQUIP»

Respecte a l’objectiu del club, el seu president el té clar: «el major objectiu és continuar fomentant el joc entre els joves» encara que no descarta que «si sorgira la possibilitat que alguns adults s’interessaren a formar un grup de treball es podria plantejar el crear de nou un equip de competició d’adults».

Sobre la nova situació que ha provocat la pandèmia, ens indica que «el club s’ha vist afectat de manera negativa per la presencialitat requerida per a jugar» però com ha marcat la Federació Valenciana d’Escacs, el club segueix el protocol tant de la federació com el del *reciento on està l’escola. En aquest cas seria: estar en una sala ventilada amb màscara, gel per a les mans, prendre la temperatura a l’entrada i utilitzar un esprai per a desinfectar els taulers, les peces d’escacs, les cadires i les taules de joc.

Alumnes del Club Escacs Marina Alta Dénia durant una de les seues classes.

Finalment, cal destacar la figura de Vicente Costa en els escacs de Dénia. Com bé compta Francisco, «Vicente Costa ha sigut des de sempre una persona que s’ha esforçat i ha estat disposat a invertir un gran nombre d’hores del seu temps per a organitzar competicions d’escacs».

Vicente Costa va promoure l’organitzar grans tornejos tant a nivell d’empreses locals amb la Lliga “*Trofeu *Ciutat de Dénia” com a nivell de categoria internacional estant *els *Oberts *Internacionals, *Autonómics, *Provincials i Tornejos Infantils, a més d’ensenyar a 30 alumnes entre 6 i 15 anys durant la seua estada com a president del Club d’*Escacs “Castell de Dénia” des de 1992. Com a expressa Francisco, sobre el que ha significat Vicente Costa, indica que «per al meu Vicente és una persona molt especial i un gran amic meu. Personalment li admire i respecte molt per la dedicació que ha tingut tots aquests anys ja que sempre està disposat a treballar en benefici d’aquest esport».