Al 1992 va nàixer una infraestructura central en la centenària història del València Club de Futbol, la seua Ciutat Esportiva de Paterna. En aquests 30 anys 107 jugadors formats en Acadèmia VCF han debutat en partit oficial amb el primer equip. A més esta és la sisena d’Europa que més jugadors forma per a competir en l’elit (en les 5 grans lligues: Espanya, Anglaterra, Alemanya, França i Itàlia), segons l’Informe CIES Football Observatory.
Aquesta temporada s’ha potenciat el projecte de valors amb el lema: “Eduquem persones, formem futbolistes”. Des del club es preocupen per exigir als seus jugadors i jugadores que mantinguen un bon rendiment acadèmic mentre creixen en els seus equips. Els valors esportius centren el treball amb la seua pedrera.
Joaquín Sorribas: «Ha sigut un any de treballar molt en la filosofia i en els valors de l’Acadèmia, que nosaltres sapiem mostrar per què som únics i diferents»
Joaquín Sorribas, Resp. del Departament PsicoEducatiu, ens explica que aquest any del 30 aniversari de la Ciutat Esportiu ha suposat un al·licient per a mostrar tot el que es fa a les escola. «Ha sigut un any de treballar molt en la filosofia i en els valors de l’Acadèmia, que nosaltres sapiem mostrar per què som únics i diferents, que els jugadors que defensen l’escut del València CF sàpien què defensen i com competeixen, crear un sentiment de pertinença».

Tota aquesta filosofia es basa en tres paraules: sentiment, valentia i germanor. Sentiment: transmet la capacitat d’esforç i la passió de la seua cultura i tradicions. Valentia: generadora de confiança entre els seus jugadors hereus d’una història on el club va arribar a ser el millor del món davant rivals més potents en l’econòmic. I germanor, aqueixa paraula basada en la humilitat i lleialtat, el nosaltres abans que el jo.
Entre els 27 equips que formen la família Acadèmia VCF cal destacar als femenins que en l’últim any s’han integrat a aquestes instal·lacions, perquè ells i elles entrenen en el mateix lloc i condicions.

La gran novetat metodològica és que estan desenvolupant, en col·laboració amb la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana, un nou format de Futbol 5 per que en edats més primerenques juguen en dimensions més reduïdes. L’objectiu és que els xiquets i xiquetes tinguen més contacte amb la pilota i gaudisquen més de la seua passió: el futbol.
Sergio Lozano: «Hem intentat ficar el Futbol 5 perquè teníem moltes dificultats amb els xiquets que alguns no tocaven la pilota, s’avorrien amb el joc, i era un joc de majors en cos de xiquets»
Sergio Lozano, Responsable de l’etapa de Metodología en el departament d’ Identidad Metodologica, ens ha detallat que la seua idea és fer el futbol en la idea del xiquet. Per això s’ha emfatitzat a treballar en activitats en espais reduïts perquè tots participen en les activitats, i gaudisquen d’elles.

L´Acadèmia VCF amb col·laboració amb la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana han iniciat una aposta per el futbol 5, on els més xicotets juguen en espais més reduïts com hem vist en la Copa Gegants de la FFCV. Així ho explica Sergio Lozano: «Hem intentat ficar el Futbol 5 perquè teníem moltes dificultats amb els xiquets que alguns no tocaven la pilota, s’avorrien amb el joc, i era un joc de majors en cos de xiquets«. Afegix: «Aço era una cosa que sabíem que no funcionava, amb evidència científica que demostrava que això no era eficaç ni per a aprenentatge ni per a diversió, per això hem fet un treball per a canviar-ho».

Segio Lozano ens ha ressaltat els resultats de la pedrera els últims anys: «Estem molt orgullosos de ser una de les millors pedreres d’Europa, continuem treballant en això, i ara molt enfocats també a transmetre aqueixos valors d’identificació perquè els xiquets sàpien a què juguem i per què juguem, i centrats en les intencions del joc en la mostra metodologia».
Sentiment, Valentia i Germanor són els ingredients d’un ADN que es vol inculcar a unes noves generacions que comparteixen el somni d’arribar a un mateix destí: Mestalla.