El rugbi a la Comunitat Valenciana continua creixent gràcies a l’augment del nombre de llicències i a la creació de nous equips a les tres províncies. Aquesta setmana hem parlat en Golsmedia amb el president de la Federació de Rugbi de la Comunitat Valenciana, José Luis López “Coco”, una persona vinculada al món del rugbi des de fa més de 50 anys.
Més de mig segle vinculat al rugbi i ara mateix és el màxim representant d’aquest esport a la Comunitat Valenciana. Com va ser la seua arribada al rugbi?
Va ser quasi per casualitat. Tenia 12 anys i anava amb un amic pel riu Túria quan vam veure el camp de rugbi i diguérem que això ho havíem de provar. Anàrem un dia a entrenar i ja no ho vaig deixar mai. Vaig jugar fins als 40 anys i després de retirar-me vaig passar a ser àrbitre, arribant a dirigir partits en Divisió d’Honor. Com m’agradava tant el rugbi, una volta vaig deixar l’arbitratge, començà la meua etapa com a directiu a la Federació de Rugbi.
Promoció, formació, igualtat, transparència i participació són la base del meu projecte a la Federació de Rugbi
Jugador, àrbitre, directiu… El pas següent no podia ser un altre que el de president de la Federació. Què li va motivar a presentar la seua candidatura?
Va ser fa 3 anys. Per diferents circumstàncies, un grup de persones i jo vam veure que no s’estaven fent bé les coses a nivell federatiu i vam presentar una candidatura molt simple, però realista basada en 4 punts: promoció, formació, igualtat i transparència. I afegiria un mes, la participació. Estem aconseguint implicar a tots els clubs, perquè al cap i a la fi, la federació ha de ser un club de clubs.
I quin és el balanç que fa d’aquests tres anys en la presidència?
Sincerament, crec que el rugbi està vivint un gran moment. I a la Comunitat Valenciana podem dir que estem en la cresta de l’ona. El creixement en el nombre de jugadors és del 60%. Hem passat de 2.500 llicències fa 3 anys a 4.000 en l’actualitat. Cada dia tenim noves altes i s’estan creant nous clubs per Castelló, Alacant i Valencià.
Hem passat de 2.500 llicències fa 3 anys a 4.000 en l’actualitat
No obstant això, tenim un gran problema, que és el de la falta de camps de rugbi per a donar cabuda a tota eixa gent que cada volta més vol practicar el nostre esport. Ja nos ens caben els jugadors. Tenim contingut, però ens falta continent. És un tema que estem treballant amb les diferents administracions, a les quals els hem d’agrair el seu suport. Sense l’ajuda d’institucions com la Direcció General d’Esports, amb Josep Miquel Moya al capdavant; la diputació d’Esports amb Isabel Garcia o ajuntaments com el de Paterna, Sagunt o València amb la regidora Maite Girau, el creixement que estem experimentant no seria possible.
Quins són els projectes o pròxims reptes que té al davant la Federació de Rugbi de la Comunitat Valenciana?
Com et comentava fa un moment, per una banda solucionar el problema de la falta de camps i per altra banda aconseguir rebaixar el cost de l’assegurança mèdica esportiva, que és molt elevat. La principal despesa d’un jugador per a practicar aquest esport és el de l’assegurança mèdica i estem treballant per a millorar les condicions.
Hem sol·licitat ser la seu de la final absoluta de la Copa del Rei d’enguany, que es disputarà a l’estadi Ciutat de València
A més, estem participant en totes les categories amb les nostres seleccions autonòmiques i hem sol·licitat ser la seu de la final absoluta de la Copa del Rei d’enguany, que es disputarà a l’estadi Ciutat de València gràcies a la gran predisposició i col·laboració que ha mostrat el Llevant Unió Esportiva. Seria un gran èxit per a nosaltres acollir aquest gran esdeveniment, el qual tindria un impacte molt positiu per al rugbi del nostre territori.
Jose Luis, em parlaves al principi que un dels pilars del teu programa electoral era el de la igualtat. Pots explicar en què consisteix?
Jo crec que vam ser de les primeres federacions a recollir la igualtat com un dels fonaments en els quals havia de basar-se la nostra institució. Des del principi teníem clar que el col·lectiu femení format per jugadores, entrenadores i àrbitres hi havien de participar en els estaments de la Federació, com així és hui en dia.
També m’agradaria destacar el caràcter inclusiu del nostre esport. Al rugbi podem jugar tots: alts, baixos, prims, grossos, ràpids, lents, xics, xiques… A banda d’això, a la nostra federació tenim 4 equips de rugbi inclusiu: Gandia, Cullera, Tatami i Abelles. En aquests equips de 15 jugadors participen 4 “facilitadors” i la resta de l’equip són xics i xiques amb diversitat funcional que gràcies al rugbi fan esport, se socialitzen i milloren la seva aptitud de comunicació i psicomotricitat.
Des del principi teníem clar que el col·lectiu femení havia de participar en els estaments de la Federació
Un dels principals reptes que tenen al davant és el de la formació, veritat?
Sí, pensem que per a continuar creixent, és fonamental tindre una bona base, treballar amb la gent jove perquè conega el rugbi i per això necessitem monitors i entrenadors. En aquest sentit el Comité d’entrenadors ha creat una comissió de formació gràcies a la qual s’han posat en marxa cursos de totes les modalitats que hi ha d’entrenadors: monitor, entrenador base i entrenador nivell I i nivell II. Són títols homologats per la conselleria d’Educació i que serveixen per a tindre una titulació de grau mitjà o superior. Poden ser una porta d’entrada al mercat laboral.
També estem recorrent les escoles realitzant unitats didàctiques amb els professors i alumnes de molts col·legis d’Alacant, Castelló i València i l’acollida està sent molt positiva en totes elles.
Què tindrà el rugbi, que cada dia el practica més gent, Jose Luis?
Mira, el rugbi crec que és l’únic esport que al principi del seu reglament, té recollits els valors d’aquest esport: respecte, solidaritat, joc en equip i integritat. A banda d’aquests valors, té alguna cosa que enganxa. Hi ha qui diu que és una religió. Per exemple, una particularitat és que el rugbi té 3 temps, dos de joc i un tercer temps on l’equip de casa convida al visitant i als àrbitres a un refresc o una cervesa després del partit. És un bon moment per a comentar el partit, conéixer gent nova i fer amistats. Jo per exemple mantinc la relació amb gent amb la qual vaig començar a jugar fa més de 50 anys.
El rugbi crec que és l’únic esport que al principi del seu reglament, té recollits els valors d’aquest esport: respecte, solidaritat, joc en equip i integritat
Quina valoració fa de l’aposta poliesportiva de Golsmedia?
Qualsevol esport, no només els minoritaris, necessiten visibilitat i gràcies a mitjans de comunicació com Golsmedia, anem a ser visibles I treballarem molt amb vosaltres.
Agraïm a la Federació Espanyola de Rugby i al CAU València la cessió d’imatges per al vídeo.