Videos
»
»
»
»
»
»
VÍDEO ENTREVISTA | Jorge Frías, la llegenda del frontenis valencià i Víctor Molina, novament Campions d’Espanya

Resultados

Resultados

Información ofrecida por Golsmedia BeSoccer

Te puede interesar

Dani Ponz vuelve al Eldense

VÍDEO ENTREVISTA | Jorge Frías, la llegenda del frontenis valencià i Víctor Molina, novament Campions d’Espanya

El frontenis valencià ha tornat a donar una alegria al nostre esport ja que el CF Portacoeli-Serra s’ha proclamat Campió d’Espanya de Clubs. En Golsmedia Sports hem parlat amb els dos jugadors que ho han aconseguit, Víctor Molina i Jorge Frías, considerat el millor jugador de la història del frontenis valencià.

El seu palmarès no deixa lloc a dubtes: 36 vegades campió d’Espanya absolut en les tres modalitats de frontó de 30 metres, més de 30 campionats d’Europa, 5 vegades subcampió del món i campió de la Copa del Món en 3 ocasions… Si fóra futbolista, seria el “Messi valencià”, però per desgràcia, en el nostre país, el frontenis no mou milions i fa 5 anys Jorge Frías va haver d’emigrar a Mèxic, primera potència mundial d’aquest esport, per a guanyar-se la vida i competir amb els millors.

_MG_1154

Quan pot, torna a Espanya per a participar en algun torneig com el Campionat d’Espanya de frontenis olímpic disputat fa uns dies a Canàries. Ho va fer al costat de Víctor Molina, un jove jugador de Villena que ha sigut campió d’Espanya en les últimes tres edicions del torneig, derrotant en una d’elles al propi Jorge Frías. Molina, a més, és l’actual seleccionador autonòmic i ho té tot per a convertir-se en el seu relleu natural com a referent del frontenis valencià.

Jorge, com un esportista valencià arriba a convertir-se en el jugador amb més títols del frontenis europeu?

Jo porte jugant a frontenis pràcticament des que tinc ús de raó. No recorde no tenir una raqueta en la mà. Sempre que visualitze cap a arrere en el temps em veig amb una raqueta en la mà. És un esport que em ve de família. Ho he practicat sempre ja que vaig començar a competir des de molt petitó i els resultats la veritat és que van començar a arribar molt ràpid.

_MG_1139

Jorge Frías ha sigut campió d’Espanya absolut de frontenis en 36 ocasions, té més de 30 campionats d’Europa, 5 vegades subcampió del món i campió de la Copa del Món en 3 ocasions

Jo he sigut campió d’Espanya absolut 36 vegades en les 3 modalitats que es juguen en frontó de 30 metres: frontenis olímpica, preolímpica i la que es juga amb paleta de fusta. He sigut campió d’Europa en modalitat olímpica 15 o 16 vegades, no estic segur… (riures) i de paleta goma altres 15 o 16. També he sigut subcampió mundial 5 vegades i campió de la Copa del Món ho he sigut 2 vegades en frontenis i una vegada en paleta goma.

Víctor, què se sent en compartir equip amb una llegenda del frontenis mundial com a Jorge Frías?

Víctor: Jo des que tinc ús de raó, Jorge Frías sempre ho havia guanyat tot. No record a cap altre campió i tenir l’oportunitat de jugar amb ell per a mi era una experiència molt difícil però alhora molt bonica. Jo recorde que la primera vegada que vaig jugar amb ell estava molt pressionat, però conforme va ser avançant la competició em vaig sentir molt més còmode… Qui m’anava a dir que anava a poder guanyar tres títols de campió d’Espanya seguits! Açò vol dir que l’entrenament dóna els seus fruits i indubtablement si tens de company a Jorge Frías, tens moltes més opcions d’acabar guanyant el torneig.

_MG_1127

Víctor Molina s’ha proclamat campió d’Espanya en els 3 últims anys, dos d’elles amb Jorge Frías com a company

Després de guanyar el Campionat d’Espanya, quins són els vostres pròxims reptes esportius?

Jorge: Enguany es juga a Barcelona precisament el Mundial. Seria el meu sisè Mundial, però no vaig a poder participar en ell perquè ara mateix treball per al Govern Esportiu de Mèxic, el CONADE (com el Consell Superior d’Esports ací) i no puc competir contra la Federació per a la qual treball.

_MG_1112

Jorge Frías no podrà disputar el Mundial de Barcelona a l’octubre ja que treballa per al Govern Esportiu de Mèxic com a part de l’equip tècnic de la federació de frontenis

Víctor: El Campionat d’Espanya ens ha donat la classificació per al Campionat d’Europa en el qual anem a intentar arribar el més lluny possible i després, per descomptat, amb la mirada posada en el Campionat del Món de Barcelona esperant que el seleccionador (el pare de Jorge Fríass) confie en mi per a poder jugar.

_MG_1151

Víctor Molina participarà en el pròxim Campionat d’Europa i aspira a ser seleccionat pel combinat espanyol en el Mundial de Barcelona a l’octubre

Jorge, malgrat ser el millor jugador del nostre país, vas haver de marxar-te a Mèxic fa 5 anys per a poder dedicar-te professionalment al frontenis, veritat?

Jorge: Sí. Porte 5 anys jugant a Mèxic professionalment. Aqueix país és la principal potència mundial del frontenis. Hi ha molta tradició i es mou molts diners al voltant d’aquest esport. Personalment estic molt content a nivell esportiu amb tot aquest temps que porte vivint allí. Tinc als millors companys i cada setmana m’enfronte als millors del món i açò et dóna una experiència i una satisfacció d’haver aconseguit el que sempre havies somiat des de xicotet.

_MG_1099

Jorge Frías es va marxar fa 5 anys a Mèxic, primera potència mundial d’aquest esport, per a competir amb els millors i treballar en la millora del frontenis del país

Quines diferències hi ha entre la modalitat olímpica i preolímpica en el frontenis?

Jorge: La diferència principal és la pilota amb la qual es juga. L’olímpica és blanca, més xicoteta i molt més ràpida. Però la principal característica és que té un gas en el seu interior que fa que agafe molts efectes. Açò provoca que siga molt més difícil de controlar tant per als quals ataquen com para els que defensen. És la pilota amb la qual es juga a nivell internacional: Mundials, campionats d’Europa, etc…

_MG_1126

La pilota olímpica és amb la qual es juga a nivell internacional. És més xicoteta, ràpida i amb un gas en el seu interior que provoca espectaculars efectes

Víctor: Amb la pilota de frontenis preolímpica es juga sobretot a Espanya. És molt més senzilla que la pilota d’olímpica, es juga molt més pla, no necessita tants recursos tècnics com l’altra i en poder posar-li diferents tipus de pressions, fa que puga jugar molta més gent segons el seu nivell. Per açò és la que té més èxit ací a Espanya.

_MG_1114

La pilota preolímpica té diferents pressions segons el nivell dels jugadors i per açò és més senzilla per a jugar i més popular en el nostre país.

Quin és l’estat de salut del nostre frontenis a dia d’avui?

Víctor: El frontenis a la Comunitat Valenciana està començant a tenir una mica més de força. Sembla que en aquests últims anys amb la nova federació ha començat a agafar noves iniciatives, sang nova. Jo per exemple ara estic de seleccionador autonòmic i estic treballant molt d’a prop amb el Centre de Tecnificació i veiem que hi ha moltes xiquetes i xiquets que estan avançant, tenim moltes escoles… El nivell és cada vegada molt major.

 

Categorías VideosFrontenis